Djurö – En plats att älska

När du vill hitta en underbar plats på jorden är valet av Stockholms skärgård och Djurö inte det sämsta valet som du kan göra. Här hittar du en ö med mycket historia och ett vackert landskap. Djurö tillhör Värmdö kommun och är både namnet på en ö, samt den tätort som finns på denna ö. Här avdelas det också i två olika delar, där Djurö by anses vara en separat småort, vilken ligger belägen norr om Djurö tätort. Det namn som ön har fått har betydelsen hjortön, vilket också var ett flitigt använt namn under medeltiden, men som numera inte längre är i bruk.

Från medeltiden och fram till idag har det skett många förändringar gällande namn och tillhörighet av Djurö. Från 1974 har i alla fall denna ö slagits samman med Värmdö och Gustavsbergs kommuner och är numera en storkommun med namnet Värmdö kommun. Som församlingar slogs Djurö samman med Möja och Nämdö redan 2002, 1024px-Djurö_February_2013_02och har sedan dess varit oförändrat. Det bor heller inte särskilt många människor på Djurö, utan här finns det utrymme för mycket natur. Med bara cirka 1000 bofasta är det mest lokalbefolkning som har varit där i många år.

När du besöker Djurö kommer du till en plats som du verkligen kan älska i Stockholms skärgård. Här finns det mycket kvar av de historiska vinslagen som vittnar om den svenska storhetstiden. Naturligtvis har detta även moderniserats och idag finns det sedan 60-talet en bro från fastlandet för alla som vill ta sig till denna ö. Här kan du ta buss 434 eller 433 från Slussen i centrala Stockholm, vilket tar cirka en timme. Idag hittar du även en hel del stadsliv på Djurö och det finns allt från matbutiker, kläder och byggmaterial att köpa i de många butiker som har upprättats. Här finner du även trevliga fik och hotell för dig som vill stanna lite längre.