Möja – En vacker plats i skärgården

Att besöka Möja är att göra en paus i livet och verkligen uppskatta allt som är vackert runtomkring oss. Egentligen finns det många vackra saker och platser som faktiskt ligger mycket nära, som vi bara inte tänker på i det dagliga livet. Ön Möja är verkligen en av dessa platser. Här kommer du vid ett besök att mötas av något som har fått namnet Möja-arkipelagen. Detta betyder att du har en ö som kallas för Stora Möja, vilken sedan omringas av en hel mängd mindre öar och skapar det perfekta skärgårdslandskapet. Denna grupp av öar är en av de många som sedan länge har införlivats i Värmdö kommun.

Redan från medeltiden har denna ö varit mycket intressant. Då var det dock mest i syfte att ha en utpost som såg till att fienden höll sig på avstånd. Numera är Möja bara en ö som5934971372_b8aaf7cb5b_b har en mycket vacker utstrålning och ger något till både de bofasta och de som kommer på besök. För länge sedan var det i stort sett bara fiskare som var bofasta på denna ö, och levererade fisk in till huvudstaden för att tjäna sitt levebröd. Under 1950-talet skedde dock en förändring, då många avdelade sin tomtmark och sålde ytor till de som ville bygga hus och bosätta sig här.

Detta gjorde då ett stort antal människor, vilket har bidragit till vad Möja är idag. Nu finns det bra kommunikationer med reguljär båttrafik, men ingen bilfärja. På Möja används inte bilar i trafik, vilket gör att öns vackra natur har sparats. Här åker de flesta fyrhjulingar och mopeder. Hur som helst finns det en vacker kyrka belägen på Möja, samt ett fint värdshus och ett historiskt museum. När du vill besöka en vacker och intressant plats i Stockholms skärgård är Möja och allt som finns att se väl värt ett besök.