Nämdö – Ett paradis i Sverige

När vi talar om Nämdö har vi helt plötsligt valt en av de lite större öarna i vår vackra skärgård. Detta paradis i Stockholms skärgård är placerat i Nämdö socken och tillhör Värmdö kommun. Detta är något som skedde redan 2002, då Nämdö, Djurö och Möja slogs ihop med Värmdö och Gustavsberg. Hur som helst får du som vill göra ett besök på Nämdö lämna bilen i Stockholm. Här finns det inga bilvägar, och de bofasta tar sig runt på denna ö med hjälp av promenader och cykelturer. Detta har gjort att NäNämdö_kyrka_från_luftenmdö är ett av de få välbevarade paradis i Sverige som fortfarande finns kvar.

Nämdö består av många större och mindre öar. Den största bär då helt naturligt namnet Nämdö, och är runt 7 km lång och 2 km bred. Detta gör den till en riktigt stor ö. Trots att det inte finns biltrafik på Nämdö bor det många på denna ö i alla fall. Dock är många invånare fiskare och de som driver de attraktioner som finns på ön. På Nämdö hittar du en vacker kyrka, ett museum, en skola och en ICA-butik. Detta tillsammans med många andra små butiker, restauranger, bar och allt det vackra som finns att se gör Nämdö till ett av de mest populära utflyktsmålen i Stockholms skärgård.

När du är den som ska åka runt i skärgården på din semester och uppleva hur vackert det är när du tar dig tid och lämnar fastlandet, kommer att få en fantastisk upplevelse vid ett besök på Nämdö. Här finns naturligtvis också ett hotell för alla som vill ta sig tid att upptäcka hela detta paradis och kunna övernatta. Till Nämdö tar du dig med färja från Stavsnäs eller Saltsjöbaden, vilka lägger till vid många olika bryggor både på små och stora öar runt Nämdö.