Vad gör de bosatta på Djurö, Möja och Nämdö?

När det gäller Stockholms skärgård har vi tre typer av människor som lever och vistas i denna miljö. För det första har vi de som har varit bosatta i generationer. Efter det har vi de som har köpt mark och ser detta som en statussymbol, samt en av de vackraste platserna på jorden. Sedan har vi de som bara besöker dessa platser och tar sig efter ett par dagar eller en vecka tillbaka till sitt vanliga liv. När det handlar om de som är bosatta på dessa öar kan vi då många gånger undra vad det är som de verkligen gör. När vi behöver så mycket för att klara våra jobb på fastlandet, hur gör då dessa människor för att överleva?

För det första finns det naturligtvis många fiskare som bor på dessa öar, vilket det har funnits sedan urminnes tider och som är skärgården urbefolkning. Dessa människor lever fortfarande på sitt fiske, och lever de stilla och rofyllda liv som de alltid gjort. En del av dessa bedriver också färje- och båttrafik till och från fastlandet och mellan alla de många öar som finns. Gällande de som har tagit sin tillflykt till dessa öar och köpt land för att bygga sitt stora dyra och exklusiva hus handlar det mer om att varje dag ta s1024px-20130202_Stockholm_Skärgård_(49)ig till fastlandet för att driva sitt företag eller verksamhet.

Hur som helst har det också blivit populärt att besöka skärgården för många, vilket har bidragit till att det behövs affärer, restauranger och hotell. Då är det också många som är bosatta som bedriver denna verksamhet och jobbar med den. Med anledning av att så många har flyttat till de olika öarna finns även behovet av skolor och administration, vilket också skapar arbete för de bofasta. I mångt och mycket gör de som bor i denna del av Sverige precis allt det som vi dagligen gör på fastlandet.